Kolesterol er det altid farligt?

CF_stig_patient300x221
CardioFit scanning – Af læge Stig Ekkert

Mange har rimelig højt kolesteroltal, uden at det aflejerer sig som farlig åreforkalkning, mens andre med et  rimeligt lavt kolesterol får svær åreforkalkning.
Kolesterol i sig selv er ufarligt og bruges af kroppen som byggestene for bla hormoner. Kun hvis kolesterol aflejrer sig i blodkarrene i form af forkalkninger bliver det til en risikabel tilstand. Den mest frygtede er en blodprop som skyldes af et kalkstykke river sig løs og føres med blodet til hjernen eller hjertet, hvor det stopper blodtilførslen. Demens og dårligt blodomløb samt nyresvigt skyldes også åreforkalkning. Åreforkalkning fremmes af rygning, blodtryk, fed kost, og manglende motion, men især er det en arvelig risiko. Derfor hvis man har forældre eller søskende som har fået blodpropper bør man være særlig opmærksom.

En skanning af halspulsåren viser, om dine blodkar er fri for farlig åreforkalkning eller om der er grund til at ændre noget ved sin nuværende livsstil eller eventuelt få medicin mod kolesterol.

Gør du ikke noget ved eventuelle aflejringer i dine blodkar, eller er de stive og usmidige, vil det på sigt betyde kroniske sygdomme og funktionsnedsættelse til følge.

-Kontakt os og høre mere